Wat houdt een user session recording in?

Wat is een user session recording?

Een user session recording houdt in dat alles wat de gebruiker op jouw website/app heeft gedaan opgenomen is, wat jij vervolgens kan analyseren om de website of app te verbeteren. Een user session recording is dus letterlijk een video van de gebruikerservaring van een individu en laat precies zien hoelang iemand op een bepaalde pagina heeft gezeten, waar iemand op heeft geklikt en wanneer ze de website weer verlieten. Dit is ontzettend nuttige informatie waar je veel mee kan. Als je bijvoorbeeld ziet dat heel veel mensen op dezelfde pagina de website verlaten, is het verstandig om deze pagina te veranderen of eventueel te verwijderen.

Waarom gebruik maken van user session recordings?

Er zitten veel voordelen aan het gebruiken van user session recordings. Ten eerste kan je zien hoe de bezoeker jouw site gebruiken, je krijgt inzichten over waar de bezoeker wel geïnteresseerd in is en waar hij niet geïnteresseerd in is. Ten tweede kan je zien waar de bezoekers twijfelen, als er op een bepaald plek van je site toch wordt afgehaakt door de bezoeker en dit bij meerdere bezoekers voorkomt kan je er over nadenken iets op dat punt van je site te veranderen om ze toch over te halen. Daarnaast kan je ook bugs ontdekken, als je ziet dat iemand op een link probeert te klikken die niet werkt kan je dit oplossen. Ook is het mogelijk om te zien met welke elementen van jouw website mensen het meest interacteren.

Wat kan je allemaal zien met user session recordings?

Je ziet met een user session recording alles wat je bezoeker ook ziet. Je ziet de muisbewegingen, kliks en het scrollen op de pagina. Bij de meeste user session recording tools worden de bewegingen aangegeven met een lijn over het scherm om patronen te spotten tussen verschillende bezoekers. Bij de meeste tools werkt de user session recording ook op mobiel je kan daar ook zien waar de bezoeker heen swiped en waar hij op klikt. Ook wat de bezoeker typt kan worden bekeken, gevoelige informatie wordt hierbij automatisch geblokkeerd.

 

De voordelen en nadelen van user session recordings

Het gebruiken van user session recordings brengen veel voordelen met zich mee. Het eerste voordeel is dat je van iedere bezoeker een individuele recording krijgt. Dit zorgt voor een heel gerichte aanpak per bezoeker. Ten tweede kan je bugs ontdekken en oplossen om op deze manier je user experience te verbeteren. Dit zorgt ook voor een beter flow op je website en verbetert de customer journey. Tot slot kan je de reacties zien op nieuwe features, bijvoorbeeld het gebruik van een nieuwe landingspagina.

Zoals bij bijna iedere tool zitten er ook nadelen aan het gebruik van een user session recording. Waar het een voordeel is dat je van iedere bezoeker een individuele recording krijgt, is het ook een nadeel. Het is lastig om iedere recording te bekijken omdat dit erg tijdrovend is en hoe meer bezoekers je krijgt des te meer tijd er in gaat zitten. Daarnaast mis je bij een user session recording vaak een stukje context. Je weet niet alles wat de bezoeker denkt en wat zijn redenen zijn om een pagina te verlaten.