Valentijnsdag, de dag van de liefde… Maar wat als je geen Valentijn hebt? Dan is Valentijnsdag zeker een dag om eens even stil te staan bij de liefde en hoe je door zo efficiënt mogelijk daten de grootste kans hebt om de ware liefde te vinden.

Is alleen liefde genoeg? 

Tegenwoordig wordt er namelijk steeds meer gebruik gemaakt van ‘data gedreven daten’. Liefde alleen is vaak niet genoeg om een relatie of huwelijk in stand te houden. Hier komt veel meer bij kijken. In het begin speelt het allemaal nog niet zo’n belangrijke rol maar naderhand gaan gedeelde interesses en belangen toch zwaarder wegen. Het is natuurlijk vervelend als na twaalf maanden blijkt dat jullie toch helemaal niet zo goed bij elkaar passen. Een jaar verder én een teleurstelling rijker.

Hoe gebruik je data om zo efficiënt mogelijk te daten?

Mensen denken vaak dat daten vroeger een stuk makkelijker was, maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. Het data gedreven daten van tegenwoordig kan de kans op ware liefde een stuk groter maken als je deze data efficiënt gebruikt. Al die vragen die je moet beantwoorden op datingapps, bijvoorbeeld over je hobby’s, je baan, je leeftijd etc. lijken soms niet altijd even relevant maar niets is minder waar. Je kunt namelijk met het combineren van deze slimme data perfecte matches maken.

Ben je een ochtend- of avond mens?

Sommige vragen stel je vaak niet zo snel op eerste dates. Soms omdat ze te confronterend zijn of omdat je er in die fase gewoon nog niet aan denkt. Zo zijn politieke kwesties of vragen over kinderwensen vaak niet de meest voor de hand liggende onderwerpen voor de eerste dates. De vraag of je date een dag- of een nachtmens is, zou best kunnen maar hier denk je vaak niet gelijk aan. Data gedreven onderzoeken laten daarentegen ook nog eens andere dingen zien. Iemand die zich bijvoorbeeld snel ergert aan spellingsfouten, blijkt vaak gelovig te zijn. Zo blijken er nog meer samenhangende factoren te zijn. Liefhebbers van horrorfilms of mensen die alleen gereisd hebben, blijken vaker in te zijn voor een langere en serieuze relatie. 

Door het analyseren van alle gegevens die singles invullen, kun je dus correlaties vinden om zo tot dé perfecte match te komen. Dat is toch een stuk efficiënter dan gekoppeld worden door familie of vrienden.

Check je date

Toch is nog niet iedereen een voorstander van online daten. Er kleven namelijk ook wel risico’s aan, zoals geen eerlijke informatie invullen of zelfs zware oplichting. Met geraffineerde verhalen maken oplichters soms zwaar misbruik van de datingsites en kleden hun slachtoffers financieel uit. En dat is niet wat je voor ogen hebt als je op zoek bent naar de liefde. Daarom is er een speciale campagne opgestart voor mensen die twijfelen over de echtheid van de identiteit van zijn of haar date. De campagne ‘Check nu je date’ is in het leven geroepen door verschillende instanties die samenwerken met een aantal gerenommeerde dating apps van de Match Group.

Wel of niet swipen?

Ondanks deze risico’s is data gedreven daten toch nog steeds een van de beste manieren om een passende partner te vinden. Het is dus niet gek om in 2023 jouw prins of prinses op je smartphone te vinden. Want de vragen ‘Ben jij een ochtend- of een avondmens?’ of ‘Ga jij graag de hele nacht door?’ klinken heel simpel. Maar als in de toekomst blijkt dat een avond flink doorhalen voor de een de hele nacht gamen betekent en voor de ander lekker dansen in de discotheek dan kan dat al voor de eerste hobbels in de relatie zorgen.