De top 5: Stockfoto websites

door | apr 21, 2022 | Nieuws

Stockfoto’s 

Stockfoto’s zorgen ervoor dat je rechtenvrij afbeeldingen kan plaatsen op jouw website. Voor veel sites is een fotograaf inhuren te duur en kijken daarom al snel naar stockfoto’s. Sommige fotografen kiezen ervoor om niet te wachten op een opdracht, maar gaan zelf aan de slag en uploaden deze foto’s dan op bepaalde websites voor wie ze wilt, dit zijn stockfoto’s.

De reden dat websites gebruik maken van stockfoto’s is omdat veel afbeeldingen op het internet auteursrecht bevatten. Dit betekent dat je deze foto’s niet zomaar op jouw website mag plaatsen. Wanneer je het wel gebruikt kan een auteur juridische stappen ondernemen en kan je een flinke boete krijgen. Bij stockfoto’s betaal je voor deze rechten en ben je dus vrij om de afbeelding te gebruiken. Er zijn ook sites waar stockfoto’s zelfs gratis zijn. Deze auteurs zijn vaak minder professioneel maar maken alsnog goede kwaliteit foto’s. Zij vragen vaak om een kleine donatie na het downloaden van hun afbeelding.

 

1. Pexels

Pexels bestaat is in 2014 opgericht en bestaat uit meer dan 3 miljoen afbeeldingen en video’s. De afbeeldingen en video’s op Pexels zijn gratis. Wel wordt er van de auteurs gevraagd of je een kleine donatie over kan maken als waardering, maar dit is niet verplicht. Pexels afbeeldingen worden gebruikt onder Creative Commons Zero (CC0), waarmee ze helemaal gratis en zonder attributievereisten voor commerciële toepassingen kunnen worden gebruikt.

https://www.pexels.com/nl-nl/

 

 

 

2. Shutterstock

Shutterstock is een van de grootste beeldbanken met meer dan 400 miljoen afbeeldingen. Dit is de grootste collectie van allemaal. Shutterstock kost in tegenstelling tot Pexels wel geld. Een pakket van 5 afbeeldingen kost € 49,- en een pakket van 25 afbeeldingen kost € 179,-. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een abonnement. Er zijn abonnementen van 10, 50, 350 en 750 afbeeldingen per maand. De prijs zal dan verschillen tussen de 29 en 159 euro per maand.

https://www.shutterstock.com/nl/

 

 

 

 

3.  Pixabay

Pixabay is net als Pexels een gratis stockfoto site. Er zijn op Pixabay minder afbeeldingen te vinden maar wel van een hoge kwaliteit. Daarnaast heeft Pixabay een blog en een eigen community. Net als Pexels wordt er gebruik gemaakt van de Creative Commons Zero licentie. Bij Pixabay werkt er iemand echter die alle inzendingen controleert op rechtmatigheid, dit biedt bijna geen een andere site aan.

https://pixabay.com/nl/

4. iSTOCK

iStock is de pionier in het online verkopen van rechtenvrije stockfoto’s. Het door iStock bedachte model wordt nu door bijna iedere andere site gebruikt. iStock is ook al een van de oudste sites en heeft al meer dan 20 jaar ervaring. iStock verkoopt afbeeldingen door middel van abonnementen en pakketten. iStock hebben hun afbeeldingen opgesplitst in 2 collecties. De essentials-collectie zijn goedkope foto’s voor alle projecten. Deze afbeeldingen kosten 1 credit per stuk, van €5,83 tot €9,-. Dit verschilt per pakket. De Signature-collectie is hoogste kwaliteit fotomateriaal die exclusief bij iStock beschikbaar zijn. Bij de aankoop op aanvraag is de prijs 3 credits per stuk (€17,50 tot €27,-)

https://www.istockphoto.com/nl 

5. Canva pro

Canva is uit beginsel geen website voor stockfoto’s. Canva is een grafisch ontwerp platform om allerlei visuele inhoud te maken voor sociale media. Canva biedt naast dat ook veel afbeeldingen aan die gebruikt kunnen worden op deze ontwerpen. Met Canva Pro krijg je toegang tot meer dan 100 miljoen afbeeldingen, sjablonen en illustraties. Super handig dus voor het zoeken van stockfoto’s. Dit kost slechts 9 euro per maand.

https://www.canva.com/