Bij mij en mijn vrouw was dit de volgorde waarin men te weten kwam dat we zwanger waren:
- De tweelingzus van mijn vrouw (tweelingen en partners van tweelingen zullen zich hier vast in herkennen)
- Directe familie en goede vrienden
- De rest van de wereld
Google heeft zich bovenaan de lijst weten te wurmen. Net als vele andere stellen die net weten dat ze in verwachting zijn, speurden we namelijk al snel het internet af. Beelden van producten voor de kinderkamer en kinderwagens wisselden elkaar af op de computer. Ook nuttig advies werd ingewonnen bij Google. ‘Wanneer vertel je je familie dat je zwanger bent?’ ‘Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?’ Google gaf ons geduldig antwoord op al onze vragen.
Wat was het resultaat?
Met geaccepteerde cookies hier en geaccepteerde cookies daar konden onze online bewegingen niet onopgemerkt blijven. De uitingen van holabb.nl zijn inmiddels een standaard onderdeel geworden van mijn digitale leven.
Onze gegevens, zoals ons IP-adres, ons e-mailadres en ons fysieke adres, werden enthousiast bij elkaar geraapt door online marketeers. Waarom focussen digitale marketeers zich op doelgroepsegmenten als aanstaande ouders? Ik ging op onderzoek uit.
Waarom online marketeers zich richten op toekomstige mama’s
Toekomstige mama’s verschuiven hun aankoopprioriteiten zodra ze zwanger worden. Dat kleine hummeltje dat over negen maanden met blijdschap verwelkomd wordt, zal namelijk het een en ander nodig hebben. Marketeers spelen hierop in.
Waarom zijn juist moeders zo interessant? Rik van Elk van vergelijkingsplatform Babyplaats legt uit: “75% van de zwangere en jonge ouders beschouwt internet als een van de belangrijkste informatiebronnen en is meer, vaker én langer online”.
De meeste moeders beginnen al vroeg met het doen van hun online aankopen voor de baby-uitzet. Zo blijkt volgens het First Time Mums-onderzoek dat maar liefst 52% van de vrouwen een box heeft voor het einde van de vierde of vijfde maand van haar zwangerschap. 55% van de zwangere vrouwen koopt voor deze periode een autostoel en 59% schaft babykamermeubels aan. De kinderwagen spant de kroon. 63% van de vrouwen haalt deze voor of tijdens de vijfde maand van haar zwangerschap in huis.
Vaders tellen ook mee
Het is tegenwoordig helemaal niet vreemd voor een vader om achter de kinderwagen te lopen. Bovendien blijkt dat merken die zich meer op de vaders focussen ook door de moeders goed gerankt worden. Producten moeten tegenwoordig dan ook niet alleen voor moeders, maar ook voor vaders zijn. Zo heeft Bugaboo prachtige kinderwagens met strakke lijnen, waarbij bij het ontwerpen tevens de vaders in gedachte werden gehouden. Hierdoor voelen mannen zich prima thuis achter deze kinderwagen.
Targeting van NGP’s
Ouders van nu worden ook wel NGP’s, oftewel New Generation Parents, genoemd. Ze houden zich niet altijd aan de klassieke modellen waar marketeers zich vroeger aan vast konden klampen. Hun leven stopt niet bij het hebben van een kind, en ze willen bij advertenties dan ook niet zo geportretteerd worden. Bij marketing waarbij NGP’s bereikt moeten worden, moet men dus de verschillende identiteiten van de ouders weten te raken.
Hoe kan de moderne marketeer aanstaande ouders bereiken?
Iedere branche heeft zo zijn eigen methode. Neem bijvoorbeeld ‘De online babycampagne’. Het is een online handleiding die kinderdagverblijven helpt om de aandacht te trekken van ouders. Nanne van Doorn, schrijver van de handleiding, motiveert kinderdagverblijven om op hun sites prioriteit te geven aan hoogopgeleide moeders, bijvoorbeeld door ruimte te maken voor blogs met nieuwtjes en wetenswaardigheden voor aanstaande mama’s. Dit kan bovendien doorgezet worden op social media. Zo zetten kinderdagverblijven volgens van Doorn zichzelf op de kaart.
Prénatal heeft ook zo zijn methodes. Een doos met leuke goodies – je kunt het gratis toegestuurd krijgen van Prénatal. Ik en mijn vrouw vroegen er ook een aan. Je betaalt niet met geld, maar met je gegevens. Na het aanvragen van de Blije Doos weet Prénatal precies wanneer je uitgerekend bent. Zo kan Prénatal tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren van je kindje goed inschatten wanneer het tijd is voor nieuwe rompertjes, een kinderbedje of een nieuw autostoeltje. Op deze manier kunnen ze je op het juiste moment precies de spulletjes aanwijzen die je nodig hebt. Zo loopt Prénatal altijd voor op de concurrentie. Het is een knap staaltje datagedreven marketing!
Audience Marketplace
Dit is trouwens niet de enige manier waarop bedrijven zoals Prénatal waarde halen uit hun gebruikersdata. Via een ”Audience Marketplace” bieden zij hun (anonimiseerde) data aan aan andere organisaties. Deze kunnen dit op hun beurt weer gebruiken voor het verrijken van hun eigen database of het direct targeten van deze doelgroepen.
Meer weten over hoe dit te werk gaat, we leggen het graag uit.