In de wereld van de Formule 1 is de rol van data en technologie onmisbaar geworden. Teams kunnen niet alleen de prestaties van hun auto’s verbeteren, maar ook de kijkervaring van miljoenen fans wereldwijd verrijken. Laten we eens dieper ingaan op hoe deze gegevens worden verzameld, geanalyseerd en toegepast tijdens een typisch raceweekend en hoe je dit kan gebruiken voor jouw bedrijf.
Hoeveel data wordt er gegenereerd in een raceweekend?
Tijdens elke race worden de auto’s uitgerust met een uitgebreid netwerk van sensoren die alles meten, van de temperatuur en druk tot de stuurhoek en bandenslijtage. Wat ooit begon met eenvoudige stopwatches als enige datapunt, is geëvolueerd naar meer dan 1,1 miljoen datapunten per seconde die door elke auto worden gegenereerd. Vroeger verzamelde je misschien maar weinig data over één klant in jouw bedrijf, maar dat is nu ontwikkeld naar veel meer bruikbare data, waarvan je mogelijk niet alles van afweet.
De sensoren in een Formule 1 auto, die verdeeld zijn in categorieën zoals controle, instrumentatie en bewaking, bieden teams informatie over de prestaties van hun auto’s. Tijdens een raceweekend kunnen meer dan 250 sensoren in elke auto worden gevonden. Die gegevens verzamelen over een breed reeks aan parameters, waaronder druk, temperatuur, traagheid en verplaatsing. Zo zie je dat de hoeveelheid gegevens die tijdens een raceweekend wordt gegenereerd enorm is.
Elke auto genereert meer dan 1 terabyte aan gegevens. Wat overeenkomt met 200.000 foto’s van 5 MB elk. Deze gegevens vormen de basis voor uitgebreide analyses en simulaties die worden uitgevoerd in de fabrieken van de teams. Deze data wordt dan weer onderzocht voor verder analyse om de prestaties van de auto te verbeteren.
Hoe wordt de data verzameld?
Maar het verzamelen van gegevens is slechts het begin. Het echte werk begint wanneer deze gegevens worden geanalyseerd en toegepast om strategische beslissingen te nemen tijdens de race. Met behulp van geavanceerde data-analyse en machine learning kunnen teams voorspellingen doen over zaken als tijdverschillen, bandenslijtage en optimale pitstopstrategieën.
Veel bedrijven verzamelen een overvloed aan datapunten die vaak onbenut blijven liggen. Een voorbeeld hiervan is de data die wordt gegenereerd via Google Analytics. Deze data bevatten niet alleen informatie over websitebezoekers, maar ook inzichten over welk kanaal het meest effectief is in verschillende fasen van de conversietrechter. Het biedt tevens waardevolle informatie over welke kanalen het meest cruciaal zijn voor jouw bedrijf.
Een cruciale partner van de Formule 1 in dit hele proces is Amazon Web Services (AWS), dat geavanceerde machine learning-algoritmen gebruikt om voorspellingen te doen op basis van de verzamelde gegevens. Deze voorspellingen worden vervolgens samenvoegen in de live-uitzendingen van de Formule 1, waardoor kijkers een dieper inzicht krijgen in de dynamiek van de race.
Data strategieën
Een interessant aspect van het gebruik van data in de Formule 1 is het verschil in benadering tussen de teams en de organisatie zelf. Terwijl teams de gegevens gebruiken om concurrentievoordeel te behalen en kampioenschapspunten te scoren, streeft de Formule 1 ernaar om een spannend tv-product te leveren. Dit betekent dat bepaalde inzichten bewust worden achtergehouden om de spanning voor de kijkers te vergroten.
Kijk binnen je bedrijf dan ook welke data de salesafdeling nodig heeft en welke data de marketingafdeling nodig heeft en hoe dit op elkaar kan worden afgestemd.
Wat gaat er in de toekomst veranderen voor jou als kijker
De toekomst van data in de Formule 1 ziet er goed uit, met plannen om de kijkervaring verder te personaliseren. Door meer gegevens te verzamelen en geavanceerde analyses uit te voeren, hoopt de sport individuele kijkers meer relevante informatie te bieden. Iemand in Nederland wil bijvoorbeeld meer informatie over Max Verstappen zien dan iemand uit Spanje, waar weer meer interesse is voor Carlos Sainz en Fernando Alonso. Om dit voor elkaar te krijgen heb je meer data en opschaling van de huidige capaciteiten nodig. Je moet al die berekeningen dan namelijk niet voor één coureur doen, maar voor twintig coureurs tegelijk die met negentien andere coureurs in gevecht kunnen zijn. Dit kan ook waardevolle ideeën geven voor jouw bedrijf door bijvoorbeeld alleen de producten in advertenties te laten zien die jouw websitebezoekers al gezien hebben, dat heet retargeting.
De samenwerking tussen AWS en Formule 1 heeft niet alleen geleid tot een beter begrip van de prestaties van de auto’s, maar heeft ook de algehele kijkervaring van miljoenen fans over de hele wereld getransformeerd. Met geavanceerde technologieën en een ongeëvenaarde hoeveelheid gegevens blijft de Formule 1 een van de meest innovatieve en opwindende sporten ter wereld.