Het belang van een doelgericht zoekwoordonderzoek

door | mrt 18, 2024 | Nieuws

Een zoekwoordonderzoek, ook bekend als keyword research, is belangrijk voor elke sterke online marketingstrategie. Het biedt inzicht in de woorden en zinnen die potentiële klanten gebruiken om producten of diensten te vinden via zoekmachines. Hierdoor kunnen bedrijven gerichter communiceren en beter inspelen op de behoeften van hun doelgroep. Het biedt cruciale inzichten om de juiste content te creëren en de online zichtbaarheid te vergroten.

Gericht adverteren met Google Ads

Een van de meest voorkomende toepassingen van een zoekwoordonderzoek is bij het opzetten van zoekcampagnes via Google Ads. Door gericht te adverteren in de Google-zoekmachine kunnen bedrijven op het juiste moment zichtbaar zijn voor potentiële klanten die actief op zoek zijn naar hun producten of diensten.

Diverse soorten zoekwoorden

Zoekwoorden kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder korte en lange zoekwoorden, brede zoekwoorden, woordgroepen en exacte zoekwoorden. Elk type zoekwoord heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen.

  • Korte zoekwoorden bestaan uit één of twee woorden en hebben over het algemeen een hoog zoekvolume, maar komen vaak met een hoge concurrentie. Lange zoekwoorden bestaan uit drie of meer woorden en zijn vaak specifieker met minder zoekvolume maar ook minder concurrentie.
  • Brede zoekwoorden zijn ruime termen die een breed publiek bereiken, zoals het woord ‘koffiezetapparaat’. Hierbij weet je niet welk merk, of je het wilt bestellen, dat het voor kantoorruimtes of voor thuis is. Het zorgt voor minder relevante bezoekers vanwege het algemene zoekwoord. 
  • Woordgroepen bieden een balans tussen bereik en specificiteit. Waardoor adverteerders worden weergegeven bij zoekopdrachten die de betekenis van het zoekwoord bevatten, zelfs met kleine variaties.
  • Exacte zoekwoorden activeren advertenties alleen wanneer de zoekopdracht exact overeenkomt met de ingestelde zoekterm. Denk hierbij aan een bepaalde telefoon soort.

Maar hoe voer je een zoekwoordonderzoek uit?

Om een zoekwoordonderzoek uit te voeren is het essentieel om een lijst te maken van relevante woorden die verband houden met de producten of diensten van je bedrijf. Dit kan worden aangevuld met inzichten vanuit concurrentieanalyse en tools zoals de zoekwoordplanner van Google Ads.

 

Monitoring en optimalisatie

Het is belangrijk om je campagnes altijd in de gaten te houden en te verbeteren, zodat ze zo goed mogelijk werken. Click-Through Rates (CTR) bijhouden is daarbij handig. Als de CTR laag is, kan dat betekenen dat je zoekwoorden niet precies genoeg zijn of dat er te veel concurrentie is. Daarom is het slim om de CTR te bekijken en indien nodig je campagne aan te passen om betere resultaten te krijgen. Wil je meer weten over CTR? Bekijk dan hier onze Youtube video. 

Heb je het idee dat jouw bedrijf niet de juiste zoekwoorden gebruikt om de perfecte doelgroep te bereiken? Neem dan gerust contact met ons op! Wie weet kunnen we samen jouw campagnes naar nieuwe hoogten tillen!